piątek, 28 marca 2014
Pieczone młode marchewki z oliwą i ziołami
Składniki, 2 porcje:
• 1 pęczek młodych marchewek
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• po 1 łyżeczce posiekanego świeżego tymianku oraz rozmarynu
• 4-5 ząbków czosnku
• 1 duża cebula
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
• Sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie
• Marchewki dokładnie myjemy. Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek. Układamy marchewki, następnie polewamy resztą oliwy. Posypujemy ziołami, doprawiamy sola oraz pieprzem.
• Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
• Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, wkładamy do naczynia z marchewkami wraz z czosnkiem (nie musimy go obierać, ma dodać naszym marchewką tylko aromatu).
• Marchewki wstawiamy na 12 minut do piekarnika, po tym czasie dodajemy ocet oraz sos sojowy, pieczemy jeszcze około 7 min.
Idealnie nadają się jako przekąska, lub dodatek np do mięs.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńA na dodatek, jaki zdrowy! :)
Usuń