środa, 8 kwietnia 2015
Spaghetti z anchois, szynką parmeńską, pomidorkami, oliwkami i dynią
składniki, 4 porcje:
• 1 opakowanie makaronu spaghetti (może być pełnoziarnisty)
• ok. 100 g szynki parmeńskiej
• 2-3 cebulki szalotki
• 5 suszonych pomidorów w oliwie (+2 łyżki oliwy z zalewy)
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki pestek dyni
• 1 puszeczka anchois
• Czarne oliwki
• Starty parmezan ok 10-20 g
Przygotowanie:
• W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron, solimy 2 łyżeczki, jak woda zacznie wrzeć wkładamy makaron i gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu (al-dente).
• Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, pomidory oraz czosnek ruszone kroimy w plasterki (czosnek na bardzo cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorków, dodajemy cebulkę, pomidory, czosnek oraz dynię, całość podsmażamy.
• Anchois oraz szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałeczki wrzucany na patelnię z cebulką.
Całość podsmażamy 3-4 min.
• Ugotowany makaron odsączamy, nie przelewamy wodą, wrzucamy do garnka.
• Oliwki kroimy, wrzucamy na patelnię, całość mieszamy, przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy parmezan, mieszamy wszystko, wykładamy na talerze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz