niedziela, 5 stycznia 2014
Puszysty Sernik budyniowy z bezą, advocaatem, kandyzowanymi truskawkami oraz toffi
Składniki, 10 porcji:
Ciasto:
• 1 szklanka mąki
• 1/2 kostki masła
• 1 jajko
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 kieliszki likieru Advocaat
• Tofii (polewa do podania)
Farsz:
• 1,3 Twarogu białego (zmielonego na sernik)
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego lub 1/2 kostki roztopionego masła
• pół litra mleka
• 2 budynie śmietankowe
beza:
• 3 białka
• 150g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• kilkanaście kandyzowanych kawałków truskawek
Przygotowanie:
• Spód ciasta: Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
• Farsz: Utrzeć żółtka jajek z cukrem, dodać ser oraz likier, dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać w osobnym naczyniu mleko z budyniami, dodać do masy serowej, dodać tłuszcz i wymieszać.
• Białka ubić na gęstą pianę, pomieszać z farszem (delikatnie najlepiej przy pomocy szpatułki aby ciasto było lekkie i puszyste). Masę odłożyć w chłodne miejsce.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
• Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na placek większy niż foremka (foremka 26 cm). Wyłożyć ciastem dół oraz boki foremki. Wlać masę serową, wstawić do piekarnika, piec przez 45-50 min.
• W czasie pieczenia sernika przyrządzamy bezę: Białka ubić na gęstą pianę, stopniowo dodawać cukier puder, na końcu dodać mąkę.
• Ciasto wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na nie bezę, udekorować kawałkami truskawek, wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 min (piec do momentu aż beza zrumieni się).
• Sernik ostudzić, podawać polany Toffi oraz Advocaatem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dzisiaj zrobiłam Rodzicom na rocznicę ślubu : ) przepyszne ciasto! Z początku obawiałam się, że farsz wyszedł mi zbyt rzadki, ale gdy otworzyłam piekarnik i spróbowałam pierwszy kawałek..NIEBO w ... : ) POLECAM !!
OdpowiedzUsuń