niedziela, 5 stycznia 2014

Puszysty Sernik budyniowy z bezą, advocaatem, kandyzowanymi truskawkami oraz toffi



Składniki, 10 porcji:

Ciasto:
• 1 szklanka mąki
 1/2 kostki masła
 1 jajko
 1/3 szklanki cukru pudru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 kieliszki likieru Advocaat 
• Tofii (polewa do podania)

Farsz:
 1,3 Twarogu białego (zmielonego na sernik)
 5 jajek
 1 szklanka cukru
 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego lub 1/2 kostki roztopionego masła
 pół litra mleka
 2 budynie śmietankowe 

beza:
• 3 białka 
• 150g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• kilkanaście kandyzowanych kawałków truskawek 

Przygotowanie:
• Spód ciasta: Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jajko, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 
• Farsz: Utrzeć  żółtka jajek z cukrem, dodać ser oraz likier, dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać w osobnym naczyniu mleko z budyniami, dodać do masy serowej, dodać tłuszcz i wymieszać. 
• Białka ubić na gęstą pianę, pomieszać z farszem (delikatnie najlepiej przy pomocy szpatułki aby ciasto było lekkie i puszyste). Masę odłożyć w chłodne miejsce.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
• Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na placek większy niż foremka (foremka 26 cm). Wyłożyć ciastem dół oraz boki foremki. Wlać masę serową, wstawić do piekarnika, piec przez 45-50 min. 
• W czasie pieczenia sernika przyrządzamy bezę: Białka ubić na gęstą pianę, stopniowo dodawać cukier puder, na końcu dodać mąkę. 
• Ciasto wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na nie bezę, udekorować kawałkami truskawek, wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 min (piec do momentu aż beza zrumieni się).
• Sernik ostudzić, podawać polany Toffi oraz Advocaatem. 





1 komentarz:

  1. Dzisiaj zrobiłam Rodzicom na rocznicę ślubu : ) przepyszne ciasto! Z początku obawiałam się, że farsz wyszedł mi zbyt rzadki, ale gdy otworzyłam piekarnik i spróbowałam pierwszy kawałek..NIEBO w ... : ) POLECAM !!

    OdpowiedzUsuń