czwartek, 30 stycznia 2014

Pieczeń wołowa, nadziewana słoniną z sosem szczawiowym



Składniki, 8 porcji

• 1,5 kg pieczeni wołowej 
• 4 duże cebule
• 1/2 szklanki bulionu
• 4 ząbki czosnku
• łyżeczka tymianku
• 2 listki laurowe
• 2-3 ziarna ziela angielskiego
• sól oraz pieprz
• łyżka oleju
• około 250 ml czerwonego wina
• 20 dag słoniny (zmrożonej lub mocno schłodzonej)

sos:
• pęczek szczawiu
• 5 łyżek śmietany 18%
• 2 łyżki mąki
• łyżeczka cukru pudru
• sól
• 2 łyżki masła
• 1/2 szklanki bulionu

Przygotowanie:

• Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej. Czosnek drobno siekamy, wołowinę nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem oraz czosnkiem. Wkładamy do lodówki najlepiej dzień wcześniej. 
• Mięso wyciągamy z lodówki, słoninę kroimy w paski (około 1-2 cm), mniej więcej takiej Następnie w te nacięcia wkładamy paski słoniny (jak słonina jest zmrożona łatwiej kroi się oraz jest sztywna, dzięki czemu łatwiej jest ją umieścić w pieczeni).
• Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy z każdej strony pieczeń. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Cebulę kroimy w piórka.
• Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy winem oraz bulionem, dodajemy ziele angielskie, cebulę oraz liście laurowe. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 1,5-2,5 h w zależności od stopnia wypieczenia jaki chcemy osiągnąć. 
• Sos: Szczaw siekamy, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy bulion i dusimy przez około 10 min. 
• Przecieramy przez sitko, wkładamy do garnuszka, dodajemy śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, cukier. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą do smaku. 

Pieczeń można podawać z puree z tego przepisu




1 komentarz:

  1. Niebagatelnie pyszne. Zgadzam się mięso należałoby zamarynować wcześniej, dlatego też do tego celu oprócz standardowej mieszanki soli, czosnku i przypraw dodaję do marynaty kilka łyżek ketchupu (najlepiej gomarowski łagodny), gdzie w lodówce maceruję 24h. O niebo smaczniejsze, a ten aromat i kolor. Bez porównania :))

    OdpowiedzUsuń