środa, 5 lutego 2014
Tiramisu
Składniki, 10 porcji
• 150 ml zaparzonej mocnej kawy
• 1/3 szklanki likieru amaretto
• 250 g serka mascarpone (zimnego)
• 4 jajka
• 100 g biszkoptów (podróżnych)
• 5 łyżek cukru
• kakao do posypania
Przygotowanie:
• Kawę ostudzić i pomieszać z likierem, odstawić.
• W misce ubijać żółtka jaj wraz z cukrem, aż do momentu gdy masa stanie się gęsta oraz jasna (około 8-10 min).
• W 2 misce ubić serek mascarpone, przez około 3 min, dodać masę z żółtek, wymieszać.
• 2 białka ubić na gęstą pianę, dodać do masy z serka, oraz żółtek, delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
• Biszkopty pojedynczo zanurzać w kawie z likierem (po około 1 sec. z każdej strony, nie mogą za bardzo nasiąknąć ponieważ rozpadną się). Układać na dnie pucharków bądź 1 większej foremki.
• Na tak ułożoną warstwę biszkoptów wyłożyć część z kremu (tyle aby pokryć je około 2 cm warstwą). Przez sitko posypać kakao.
• W zależności od upodobań oraz rozmiaru pucharków w którym przygotowujemy tiramisu możemy ułożyć od 2-3 warstw.
• Ostatnią, górną warstwę posypujemy kakao tuż przed podaniem, aby nie nasiąkło.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O mniam, aż się chce włożyć łyżeczkę w monitor, jak się patrzy na te zdjęcia... :)
OdpowiedzUsuńteż często tak mam :)
OdpowiedzUsuń