Składniki, 2 porcje:
• 1 puszka krojonych pomidorów (najlepiej z czosnkiem)
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1,5 łyżeczki pesto (czerwonego)
• 2 łyżki parmezanu
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 200 g makaronu penne (możemy zastąpić go innym np. spaghetti)
Przygotowanie:
• Na dnie rondelka rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, wrzucamy na gorącą oliwę. smażymy około 1 minutę, nie można go za bardzo zrumienić ponieważ stanie się gorzki.
• Do czosnku dodajemy pomidory, zioła oraz pesto. Całość dusimy na małym ogniu.
• W 2 garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (wg opisu na opakowaniu).
• Odlewamy wodę z makaronu, zostawiając odrobinę na dnie. Dodajemy sos pomidorowy, kilka razy mieszamy, następnie parmezan. Całość dusimy około 3 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz