poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Udka z kurczaka w glazurze z miodu, imbiru, soku pomarańczowego, puree z groszku i marchewki oraz salsa



Składniki, 2 porcje:

marynata:

• 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę
• garść świeżego tymianku i majeranku
• 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
 2 łyżki octu (np. z jabłek)
 1/2 szklanki soku pomarańczowego
• 1/2 łyżeczki chilli 
• 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
• 1,5 łyżki miodu 
• 1/2 lampki czerwonego wytrawnego wina
 1/4 szklanki suszonej żurawiny

opcjonalnie:
salsa z bakłażana, cukinii oraz pomidorów:

• 1/2 bakłażana
• 1/2 cukinii
• 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
• 2 pomidor obrane ze skórek 
• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 4-5 udek z kurczaka
• 1 opakowanie mrożonego groszku 
• 1 opakowanie mrożonej marchewki
• 2 łyżki śnietany kremówki (30%)
• 2 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki soli 

Przygotowanie:

• Robimy marynatę do udek: do miski wrzucamy pokrojoną cebulę, dodajemy pozostałe składniki marynaty, wszystko mieszamy razem. Do miski wkładamy udka z kurczaka, obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
• Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Udka wyciągamy, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy połową marynaty i pieczemy przez około 1-1.15 h pod przykryciem.
• groszek oraz marchewkę wkładamy do osobnych garnków. Zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy do każdego po łyżeczce cukru oraz soli. opcjonalnie do marchewki można dodać łyżeczkę czerwonego pesto a do groszku zielonego. gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż marchewka i groszek będą miękkie.
• Podczas gotowania groszku oraz marchewki, cukinię, bakłażana oraz pomidory kroimy w kosteczkę około 1x1 cm. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cukinię dodajemy zioła oraz czosnek, po chwili dodajemy bakłażana, smażymy aż do zrumienienia. Na samym końcu dodajemy pomidory. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
• Ugotowany groszek i marchewkę miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy po łyżce do groszku i marchewki, śmietanki kremówki, dokładnie mieszamy. Jeśli puree jest za suche możemy dodać odrobinę masła lub oliwy z oliwek. 
• pozostałą marynatę można podsmażyć na patelni, jeśli jest za rzadka możemy dodać łyżeczkę mąki.
• Wyciągamy kurczaka, nakładamy na talerze, polewając pozostałą marynatą, nakładamy puree, oraz salsę. Dekorujmy świeżymi ziołami.












3 komentarze:

  1. Można czymś zastąpić...albo w ogóle pominąć wino????

    OdpowiedzUsuń
  2. można pominąć wino, aczkolwiek sprawia ono iż mięso jest delikatniejsze i kruszeje podczas marynowania :)

    OdpowiedzUsuń

  3. danie iście królewskie - pięknie się prezentuje, tylko je kosztować :-)

    OdpowiedzUsuń