wtorek, 27 sierpnia 2013

Zupa krem dyniowy z imbirem, chili, migdałami oraz wędzonymi śliwkami



Składniki, 4 porcje:

• 1 średnia dynia (1-1,5 kg)
• 4 wędzone śliwki
• 1 łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki chili
• 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru lub w proszku 
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 3 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 1 kostka rosołowa (najlepiej rosół z kury lub warzywny)
• 1 lampka białego wytrawnego wina

opcjonalnie:
• 2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
• 1 łyżeczka pasty paprykowo-pomidorowej z tubki 
• 1 ziemniak obrany, pokrojony w kosteczkę (jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) 

Przygotowanie: 

• Dynię kroimy na ćwiartki, wyciągamy miękki miąższ wraz z pestkami (najłatwiej łyżką). Obieramy ze skórki i kroimy w kosteczki około 2x2 cm. 
• Wkładamy do garnka zalewamy wodą do poziomu dyni. Dodajemy kostkę rosołową, śliwki, chili, imbir, paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, miód oraz jeśli używamy ziemniaka, suszone pomidory oraz pastę. 
• Całość doprowadzamy do wżenia, następnie gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu aż dynia będzie miękka. 
• Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy wino. 
• Zupę miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. 
• podajemy w miseczkach posypaną migdałami, można podawać również z grzankami lub czarnym ryżem. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz