Składniki, 4 porcje:
• 1 średnia dynia (1-1,5 kg)
• 4 wędzone śliwki
• 1 łyżka miodu
• 1/2 łyżeczki chili
• 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru lub w proszku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 3 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 1 kostka rosołowa (najlepiej rosół z kury lub warzywny)
• 1 lampka białego wytrawnego wina
opcjonalnie:
• 2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
• 1 łyżeczka pasty paprykowo-pomidorowej z tubki
• 1 ziemniak obrany, pokrojony w kosteczkę (jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
Przygotowanie:
• Dynię kroimy na ćwiartki, wyciągamy miękki miąższ wraz z pestkami (najłatwiej łyżką). Obieramy ze skórki i kroimy w kosteczki około 2x2 cm.
• Wkładamy do garnka zalewamy wodą do poziomu dyni. Dodajemy kostkę rosołową, śliwki, chili, imbir, paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, miód oraz jeśli używamy ziemniaka, suszone pomidory oraz pastę.
• Całość doprowadzamy do wżenia, następnie gotujemy na małym ogniu około 20 minut do momentu aż dynia będzie miękka.
• Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy wino.
• Zupę miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
• podajemy w miseczkach posypaną migdałami, można podawać również z grzankami lub czarnym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz