wtorek, 27 sierpnia 2013

Pavlova z waniliowym kremem mascarpone, jeżynami, figami oraz miodową polewą



Składniki, 6 porcji:

beza:

• 4 białka
• 200 g cukru
• 50 g cukru pudru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

krem mascarpone:

• 130 g serka mascarpone
• ziarenka z 1/2 laski wanilii
• 1 łyżka cukru
• 130 ml śmietanki kremówki (30 %)

owoce:

• 2 dojrzałe figi
• 250 g jeżyn 

polewa:

• 2 łyżki miodu
• ziarenka z 1/2 laski wanilii
• 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Beza:
• Piekarnik nagrzać do 120 C (bez termoobiegu). 
• Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. 
• Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodać mąkę. 
• Masę Przełożyć na blaszkę, formując okrąg o średnicy około 18-20 cm. Boki masy delikatnie unieść ku górze łyżką lub szpatułką, to samo zrobić od środka tak aby powstało "gniazdo" na krem oraz owoce. 
• Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100 stopni i piec (suszyć) bezę jeszcze przez około 3h. W ten sposób beza pozostanie biała i nie przypali się. 

krem mascarpone:
• Serek mascarpone przełożyć do miski, wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać cukier oraz ziarenka wanilii, ponownie wymieszać.
• ubić śmietanę na sztywną masę, dodać do serka, delikatnie wymieszać
• Krem przełożyć na ostudzoną wcześniej bezę. Ułożyć jeżyny, na nich figi.

Polewa:
• Do szklanki włożyć miód, dodać ziarenka wanilii oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. 
• Polać polewą owoce. 













1 komentarz:

  1. Piękna! Przed chwilą próbowałam zrobić. Poległam po całości... Ale na pewno będę jeszcze zaglądać!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń