środa, 28 sierpnia 2013

Chrupiące placki z cukinii i mozzarelli z sosem czosnkowym i serem pleśniowym



Składniki, 4 porcje:

placki:

• 1 duża cukinia
• 1 jajko
• 5 łyżek mąki 
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku 
• 1 mała cebula
• łyżeczka masła do podsmażenia cebuli
• olej do smażenia placków 
• 150 g startego żółtego sera (np. mozzarelli)

sos:

• 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
• 1-2 ząbki czosnku
• sól
• kawałeczki pokruszonego sera pleśniowego (użyłam lazura niebieskiego)
• 8 plasterków szynki parmeńskiej 

warzywa:

• 1/2 cukinii
• 1/2 bakłażna
• 1 pomidor, sparzony i obrany ze skórki 
• 1 czerwona papryka 
• 2 łyżki oliwy z oliwek 
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

• Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na bok na około 20-30 min. 
• Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić na patelni.
• Warzywa pokroić w kosteczkę (paprykę, cukinię, bakłażana oraz pomidory). 
 Cukinię odsączyć, przełożyć do garnka, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać ser żółty, podsmażoną cebulę, tymianek, mąkę oraz jajko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dosyć gęste. 
• Rozgrzać  olej na patelni, smażyć nie za grube placki średnicy około 10 cm. 
 Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę smażyć około 3 min, dodać cukinię, następnie bakłażana, smażyć aż zmiękną. Na końcu dodać pomidory oraz zioła. Smażyć jeszcze przez chwilę delikatnie mieszając, aby pomidory nie rozpadły się, odstawić z ognia. 
• Przygotować sos do placków: do jogurtu dodać czosnek posiekany bardzo drobno lub przepuszczony przez wyciskarkę do czosnku. Doprawić solą oraz pieprzem. 
• Placki ułożyć na talerzach położyć na nie szynkę parmeńską, polać sosem czosnkowym, posypać pokruszonymi kawałkami sera pleśniowego, dodać warzywa.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz