środa, 28 sierpnia 2013
Chrupiące placki z cukinii i mozzarelli z sosem czosnkowym i serem pleśniowym
Składniki, 4 porcje:
placki:
• 1 duża cukinia
• 1 jajko
• 5 łyżek mąki
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku
• 1 mała cebula
• łyżeczka masła do podsmażenia cebuli
• olej do smażenia placków
• 150 g startego żółtego sera (np. mozzarelli)
sos:
• 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
• 1-2 ząbki czosnku
• sól
• kawałeczki pokruszonego sera pleśniowego (użyłam lazura niebieskiego)
• 8 plasterków szynki parmeńskiej
warzywa:
• 1/2 cukinii
• 1/2 bakłażna
• 1 pomidor, sparzony i obrany ze skórki
• 1 czerwona papryka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
• Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na bok na około 20-30 min.
• Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić na patelni.
• Warzywa pokroić w kosteczkę (paprykę, cukinię, bakłażana oraz pomidory).
• Cukinię odsączyć, przełożyć do garnka, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać ser żółty, podsmażoną cebulę, tymianek, mąkę oraz jajko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dosyć gęste.
• Rozgrzać olej na patelni, smażyć nie za grube placki średnicy około 10 cm.
• Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę smażyć około 3 min, dodać cukinię, następnie bakłażana, smażyć aż zmiękną. Na końcu dodać pomidory oraz zioła. Smażyć jeszcze przez chwilę delikatnie mieszając, aby pomidory nie rozpadły się, odstawić z ognia.
• Przygotować sos do placków: do jogurtu dodać czosnek posiekany bardzo drobno lub przepuszczony przez wyciskarkę do czosnku. Doprawić solą oraz pieprzem.
• Placki ułożyć na talerzach położyć na nie szynkę parmeńską, polać sosem czosnkowym, posypać pokruszonymi kawałkami sera pleśniowego, dodać warzywa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz