piątek, 30 sierpnia 2013
Kanapki z kremową pastą bazyliowo-groszkową z serem feta, jajkiem w koszulce oraz kawiorem
składniki, 2 porcje
• 1/2 bagietki
• 4 jajka
• 200 g mrożonego lub świeżego groszku
• garść świeżej bazylii
• 4 łyżeczki kawioru
• 2 łyżki octu
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku
• 100 g tartej fety
• 1 łyżka śmietany kremówki 30%
• 6 plasterków szynki
• 1/2 łyżeczki brązowego cukru.
Przygotowanie:
• Do garnka wrzucamy groszek, dolewamy niewielką ilość wody, solimy oraz dodajemy cukier. Gotujemy przez około 15-20 minut aż groszek będzie bardzo miękki. Ściągamy z ognia, dodajemy połowę świeżej bazylii, śmietanę i miksujemy blenderem na gładką masę (powinna mieś konsystencję pasty). Jeśli jest za sucha możemy dodać odrobinę oliwy lub masła.
• Robimy jajka w koszulce: W średnim garnku gotujemy delikatnie osoloną wodę. Jak zacznie wrzeć skręcamy gaz tak aby woda nie wrzała ale była gorąca, dodajemy ocet. Jajko wbijamy najpierw do miseczki, następnie łyżką dosyć szybko mieszamy wodę, tak aby utworzył się w garnku "wir". W środek delikatnie wlewamy jajko i gotujemy uważając żeby woda nie zawrzała aż do całkowitego ścięcia się białka czyli około 4,5 min. Jajka kładziemy na talerzyki.
• Bagietki smarujemy pastą, kładziemy na każdej po listku świeżej bazylii.
•Robimy jajka sadzone na kanapki: Smażymy je na maśle, tak aby żółtko nie było z płynne ponieważ będzie zlewać się z kanapek. Jajka kładziemy na kanapkach w całości albo kroimy na połówki (1 jajko na 2 kanapki).
• Kładziemy na kanapki kawior, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Układamy na talerzykach wraz z plasterkami szynki, posypujemy tartym lub pokruszonym serem feta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rozumiem, że jak nie mamy kawioru, to kładziemy na kanapki jeżyny...?
OdpowiedzUsuń