Składniki, 6 porcji:
Spód:
• 180 g mąki
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka brązowego cukru
• masło do posmarowania foremki
Krem:
• 0,5 kg świeżych lub mrożonych malin
• sok z 1/2 cytryny
• 2-3 łyżki cukru pudru (może też być zwykły)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
oraz:
• około 10 bez
• 200 g jeżyn
• 6 listków świeżej szałwii
Przygotowanie:
• Spód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem, dodać pokrojone na kawałeczki masłao i rozcierać ciasto palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta, dodać jajko i wodę i dalej zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
• Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć ciastem formę (dno i boki), papier odkleić. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto piec przez 30 minut na złoty kolor.
• Krem malinowy: Maliny przełożuć do garnka, zalać niewielką ilością wody i na wolnym ogniu gotować aż do momentu ich rozpadu na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny oraz mąkę.
Zagotować całość (masa powinna zgęstnieć). Dodać masło i energicznie wymieszać. Odstawić aby krem odrobinę przestygł.
• Upieczony spód wyjąć z piekarnika, na delikatnie przestudzony spód nałożyć krem, następnie posypać świeżymi jeżynami.
• Bezy pokruszyć na małe kawałeczki na tartę. Ułożyć na tarcie listki szałwii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz