składniki, 4 porcje:
• 0,5 kg wątróbki (najlepiej cielęcej)
• 2 cebule
• mąka do panierowania wątróbki
• świeży tymianek oraz rozmaryn (kilka gałązek)
• około 10 większych listków szałwii
• 3 łyżki oleju
• 3-4 łyżki masła
• sól i pieprz do smaku
opcjonalnie
• 3 suszone pomidory
• ogórki kiszone lub małosolne
• można podawać również z puree z tego przepisu
Przygotowanie:
• Wątróbkę obieramy kroimy na kawałeczki.
• Cebule obieramy i kroimy w "piórka". Podsmażamy cebulkę na maśle, odkładamy na bok.
• Wątróbkę panierujemy w mące. Podsmażamy na patelni na której smażyliśmy cebulę. Ściągamy ja z patelni, wrzucamy cebulę i na niej układamy kawałki wątróbki, dodajemy świeże zioła, skręcamy gaz i pod przykryciem dusimy aż do momentu kiedy wątróbka nie będzie puszczać krwi.
• Na osobnej małej patelni rozgrzewamy olej (musi być bardzo gorący). Wrzucamy listki szałwii, na na kilka sekund (ja smażyłam większe listki około 5-7 sekund, do momentu aż zmienią kolor na ciemniejszy i staną się chrupkie). Delikatnie ściągamy, przy pomocy 2 widelców, uważając aby nie pokruszyły się, odkładamy na talerzyk.
• Wątróbkę nakładamy na talerze, doprawiamy solą, układamy prażone listki szałwii.
Do wątróbki świetnie pasują młode ziemniaczki oraz puree z groszku lub ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz