poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sałatka z rukolą, bobem, ricottą, mozzarellą z bazylią i jajkiem w koszulce



składniki, 2 porcje:

• 2 garście opłukanej rukoli
• 2 łyżki sera ricotta
• 250 g ugotowanego, obranego bobu
• ok 10 czarnych oliwek
• 2 jajka
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 1 kulka mozzarelli 
• kilka listków świeżej bazylii
• 2 łyżeczki zielonego pesto

opcjonalnie:

• 2 łyżeczki parmezanu do posypania
• 2 łyżki octu (jeśli robimy jajka w koszulce)
• tłuszcz do usmażenia jajek (jeśli robimy jajka sadzone)

Przygotowanie:
• Rukolę układamy na talerzykach. Kładziemy na nią bób, oliwki, oraz ser ricotta. 
• Mozzarellę kroimy w plasterki, układamy na przemian z listkami bazylii, dodajemy na każdy plasterek sera porcję pesto. Całość posypujemy żurawiną. 
• Jeśli robimy jajka sadzone, smażymy je na tłuszczu i kładziemy na środku talerzyka. 
• Jeśli robimy jajka w koszulce, w średnim garnku gotujemy delikatnie osoloną wodę. Jak zacznie wrzeć skręcamy delikatnie gaz, dodajemy ocet. Jajka pojedynczo wbijamy najpierw do miseczki, następnie łyżką dosyć szybko mieszamy wodę, tak aby utworzył się nam w garnku "wir". W środek delikatnie wlewamy jajko i gotujemy uważając żeby woda nie zawrzała aż do całkowitego ścięcia białka czyli około 4,5 min. 2 jajko przygotowujemy w ten sam sposób.
• Jajka układamy na środku talerzyków.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz