poniedziałek, 24 lutego 2014

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami oraz serkiem mascarpone




składniki, 4 porcje:

• 1 świeży brokuł
• 1 1/2 łyżki serka mascarpone
• 2 szklanki bulionu
• 1 średni ziemniak lub 2 małe
• 1 mała cebulka
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka serka topionego (śmietankowego)
• sól, pieprz, maggi do smaku 
• 1/2 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

• Brokuła myjemy obieramy (od łodygi odcinamy różyczki brokuła, łodyżki wyrzucamy).
Dzielimy je na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy, kroimy kosteczkę. 
• Brokuła wraz z ziemniakami przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na większym ogniu do momentu zagotowania, potem skręcamy. 
• Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę. Smażymy kilka minut, tak aby cebulka zeszkliła się. 
• Do garnka z brokułem dodajemy zeszkloną cebulkę. 
• Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min. 
• Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki, dodajemy serek mascarpone oraz topiony. Blenderem miksujemy całość tak aby uzyskać gładką konsystencję. Doprawiamy dolą, pieprzem oraz maggi do smaku. 
• Na małej patelni bez tłuszczy prażymy przez 2-3 minuty płatki migdałowe. 
• Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy migdałami. 





11 komentarzy:

  1. jeden z moich ulubionych kremów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie mam zamiar to przyrzadzic bo wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krem brokułowy!!!! Połączenie z prażonymi migdałami - przyznaję zaintrygowało mnie, wcześniej próbowałam tylko z pikantnymi grzankami - lubię jak chrupie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prażone migdały to jest bardzo smaczna alternatywa dla grzanek, polecam spróbować! :)

      Usuń