składniki, 4 porcje:
• 1 świeży brokuł
• 1 1/2 łyżki serka mascarpone
• 2 szklanki bulionu
• 1 średni ziemniak lub 2 małe
• 1 mała cebulka
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka serka topionego (śmietankowego)
• sól, pieprz, maggi do smaku
• 1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
• Brokuła myjemy obieramy (od łodygi odcinamy różyczki brokuła, łodyżki wyrzucamy).
Dzielimy je na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy, kroimy kosteczkę.
• Brokuła wraz z ziemniakami przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na większym ogniu do momentu zagotowania, potem skręcamy.
• Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę. Smażymy kilka minut, tak aby cebulka zeszkliła się.
• Do garnka z brokułem dodajemy zeszkloną cebulkę.
• Całość gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min.
• Po tym czasie ściągamy garnek z kuchenki, dodajemy serek mascarpone oraz topiony. Blenderem miksujemy całość tak aby uzyskać gładką konsystencję. Doprawiamy dolą, pieprzem oraz maggi do smaku.
• Na małej patelni bez tłuszczy prażymy przez 2-3 minuty płatki migdałowe.
• Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy migdałami.
Pyszne zdjęcia...
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych kremów ;)
OdpowiedzUsuńmój również :)
Usuńjakie kolory cudowne !
OdpowiedzUsuńa na dodatek jakie smaczne! :)
Usuńwlasnie mam zamiar to przyrzadzic bo wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco! :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem brokułowy!!!! Połączenie z prażonymi migdałami - przyznaję zaintrygowało mnie, wcześniej próbowałam tylko z pikantnymi grzankami - lubię jak chrupie ;)
OdpowiedzUsuńprażone migdały to jest bardzo smaczna alternatywa dla grzanek, polecam spróbować! :)
Usuń