czwartek, 15 maja 2014
Łosoś zapiekany na zielonych szparagach z sezamem oraz cebulką dymką
Składniki, 2 porcje:
• 300 g filetu z łososia
• 2 cebulki dymki
• około 8 szparag zielonych
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki sezamu
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• sól, pieprz do smaku
• Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
• Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde końcówki (około 1/4- 1/3 wysokości szparagi). Kroimy na kawałki szerokości fileta z łososia, główki odkrawamy i odkładamy.
• Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy łodyżki przez około 10 min. Ściągamy je z patelni i podsmażamy główki przez około 5 min. Ściągamy z patelni.
• Cebulkę dymkę kroimy w drobne piórka, wrzucamy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę masła, os sojowy oraz sezam. Podsmażamy całość około 5 min.
• Filet z łososia kroimy na 3-4 kawałki.
• Na folii aluminiowej kolejno układamy szparagi (tylko łodyżki, główki zostawiamy do ozdobienia talerz przed podaniem), cebulkę wraz z sezamem oraz kawałki fileta z łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
• Całość wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 min.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOgólnie jeśli chodzi o samego łososia to ja uwielbiam go przygotowywać na wiele sposobów. Muszę przyznać, że bardzo chętnie również zaglądam na stronę https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie mogę znaleźć całą masę przydatnych przepisów.
OdpowiedzUsuń