środa, 11 czerwca 2014

Kurczak z imbirem, papryką, sezamem, kolendrą oraz miętą



Składniki, 4 porcje:

• 2 podwójne piersi z kurczaka
• 1 cytryna
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 1 czerwona papryka
• 1 mała cebula
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
• 2 łyżki posiekanej kolendry
• kilka listków świeżej mięty
• 1 łyżka sezamu
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego 
• 2 łyżki oleju
• 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

• Kurczaka umyć, obrać oraz pokroić w kostkę. Włożyć do miski, zalać sosem sojowym oraz sokiem z 1/2 cytryny. Dodać imbir i dokładnie wszystko wymieszać, odstawić.
• Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać. Najpierw podsmażać przez około 4 min paprykę, do momentu aż delikatnie zrumieni się, następnie dodać cebulę, sezam oraz czosnek. Wymieszać całość i podsmażać jeszcz około 3 min. Całość przełożyć do miseczki i odstawić. 
• Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kurczaka, podsmażyć z każdej strony, następnie dodać wcześniej podsmażone warzywa. Smażyć całość przez kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia, następnie dodać kolendrę, szczypiorek oraz miętę. Przed podaniem skropić pozostałym sokiem z cytryny.
• Można podawać bez dodatków, lub np z ryżem. 









1 komentarz:

  1. Trochę zmodyfikowałam dając ciemny sos sojowy zamiast jasnego i trochę węcej imbiru a mniej cytryny. Też wyszło bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń