Spód:
• 180 g mąki
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka brązowego cukru
• masło do posmarowania foremki
• 1 1/2 łyżeczki kakao
Krem:
• 0,5 kg świeżych lub mrożonych truskawek
• sok z 1/2 cytryny
• 2-3 łyżki cukru pudru (może też być zwykły)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Beza:
• 3 białka
• 150g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
• Spód: formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem, dodać kakao dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać ciasto palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta, dodać jajko i wodę i dalej zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
• Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć ciastem formę (dno i boki), papier odkleić. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto piec przez 30 minut na złoty kolor.
• Krem: truskawki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i na wolnym ogniu gotować aż do momentu ich rozpadu. Dodać cukier, sok z cytryny, wiórki kokosowe oraz mąkę.
Zagotować całość (masa powinna zgęstnieć). Dodać masło i energicznie wymieszać. Odstawić aby krem odrobinę przestygł.
• Upieczony spód wyjąć z piekarnika, na delikatnie przestudzony spód nałożyć krem. Pozostawić do wystygnięcia.
• Beza: Białka ubić na gęstą pianę, stopniowo dodawać cukier puder, na końcu dodać mąkę.
• Na krem wyłożyć bezę, wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 min (piec do momentu aż beza zrumieni się).
• Na krem wyłożyć bezę, wstawić ponownie do piekarnika na 20-25 min (piec do momentu aż beza zrumieni się).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz