piątek, 12 września 2014

Tagiatelle z borowikami, dynią, cebulką oraz imbirem



Składniki, 2 porcje:

• 6 "gniazd" makaronu tagiatelle (użyłam pełnoziarnistego fajnie pasuje do dyni i grzybów)
• 300 g świeżych borowików
 1 duża cebula
 400 g świeżej dyni 
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i świeżo mielony pieprz
• szczypta płatków chili
• 2/3 lampki białego wytrawnego wina
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek 

opcjonalnie do podania:
• kilka pomidorków koktajlowych
 posiekany szczypiorek lub pietruszka

Przygotowanie: 

• Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę około 1,5x1,5 cm. Wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego (najlepiej tak aby kawałeczki dyni leżały obok siebie lub tworzyły cienką warstewkę). Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy płatkami chili oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min (pieczemy do czasu aż dynia będzie miękka lecz nie będzie rozpadać się). 
• Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
• Borowiki płuczemy w chłodnej wodzie, kładziemy na ręcznik papierowy. Grzyby kroimy na plasterki (nie za cienkie).
• Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. 
• Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy borowiki wraz z cebulą. Stopniowo dodajemy białe wino, tak aby nadmiar zdążył odparować. Dodajemy do całości imbir oraz upieczoną dynię. 
• Całość mieszamy podsmażamy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby można dodać trochę oliwy. 
Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem do smaku. 
• Podajemy na świeżo ugotowanym ciepłym makaronie tagiatelle, możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem i dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. 




2 komentarze: