• 6 "gniazd" makaronu tagiatelle (użyłam pełnoziarnistego fajnie pasuje do dyni i grzybów)
• 300 g świeżych borowików
• 1 duża cebula
• 400 g świeżej dyni
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka tymianku
• sól i świeżo mielony pieprz
• szczypta płatków chili
• 2/3 lampki białego wytrawnego wina
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
opcjonalnie do podania:
• kilka pomidorków koktajlowych
• posiekany szczypiorek lub pietruszka
Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę około 1,5x1,5 cm. Wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego (najlepiej tak aby kawałeczki dyni leżały obok siebie lub tworzyły cienką warstewkę). Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy płatkami chili oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min (pieczemy do czasu aż dynia będzie miękka lecz nie będzie rozpadać się).
• Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
• Borowiki płuczemy w chłodnej wodzie, kładziemy na ręcznik papierowy. Grzyby kroimy na plasterki (nie za cienkie).
• Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
• Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy borowiki wraz z cebulą. Stopniowo dodajemy białe wino, tak aby nadmiar zdążył odparować. Dodajemy do całości imbir oraz upieczoną dynię.
• Całość mieszamy podsmażamy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby można dodać trochę oliwy.
Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem do smaku.
• Podajemy na świeżo ugotowanym ciepłym makaronie tagiatelle, możemy posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem i dodać pokrojone pomidorki koktajlowe.
uwielbiam dynię, a Twoja propozycja jej "przemycenia" w przepisie jest super ;)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń