piątek, 3 października 2014

Faszerowane piersi z kurczaka



Składniki:

 2 piersi z kurczaka
 połowa pęczka świeżego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 połowa kostki sera feta
 5 kawałków suszonych pomidorów
 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
 2 łyżeczki pesto czerwonego
 1 łyżeczka pesto zielonego 
 1 łyżka oleju

Przygotowanie:


 Obrać piersi z kurczaka (usunąć białe części i ew. kostki). Położyć na desce i długim nożem naciąć ją pośrodku wzdłuż tworząc otwór w który następnie zostanie włożony farsz. 
 Usunąć łodyżki ze szpinaku, liście włożyć do sitka i przelać wrzątkiem. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, delikatnie podsmażyć następnie dodać szpinak i całość podsmażać aż szpinak stanie się miękki, następnie dodać kawałeczki pokruszonego sera feta. 
 Pomidory suszone pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki, dodać zioła oraz pesto. całość wymieszać. 
 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. 
 1 pierś faszerujemy szpinakiem 2 farszem z suszonych pomidorów. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec przez 25 min. 





1 komentarz: