Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• połowa pęczka świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku
• połowa kostki sera feta
• 5 kawałków suszonych pomidorów
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 2 łyżeczki pesto czerwonego
• 1 łyżeczka pesto zielonego
• 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
• Obrać piersi z kurczaka (usunąć białe części i ew. kostki). Położyć na desce i długim nożem naciąć ją pośrodku wzdłuż tworząc otwór w który następnie zostanie włożony farsz.
• Usunąć łodyżki ze szpinaku, liście włożyć do sitka i przelać wrzątkiem. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, delikatnie podsmażyć następnie dodać szpinak i całość podsmażać aż szpinak stanie się miękki, następnie dodać kawałeczki pokruszonego sera feta.
• Pomidory suszone pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki, dodać zioła oraz pesto. całość wymieszać.
• Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
• 1 pierś faszerujemy szpinakiem 2 farszem z suszonych pomidorów. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec przez 25 min.
Piękne! :) Oczy by jadły!! :)
OdpowiedzUsuń