sobota, 24 stycznia 2015

Zapiekane jabłka z bakaliami, miodem i rumem



składniki, 2 porcje:

 2 większe jabłka
 4 łyżki miodu 
 1 łyżeczka soku z cytryny 
 pół szklanki bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały w słupkach itp.)
 1 łyżeczka cynamonu
 4 łyżki rumu 

Przygotowanie:

 Jabłka umyć, przekroić w poprzek (w 2/3) wysokości, odkrawając ogonek, który stanie się "pokrywką"  Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu. 
 W szklance wymieszać: bakalie, rum, miód oraz cynamon. Odstawić. 
 Wydrążyć łyżką od góry ogryzki z jabłek, nie za głęboko, aby jabłka podczas pieczenia nie popękały. 
 Do wydrążonych otworów w jabłkach przełożyć mieszankę bakalii oraz miodu. 
 Jabłka włożyć do piekarnika, piec około 20-25 min, podawać z lodami waniliowymi, lub bakaliowymi ;) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz