wtorek, 10 lutego 2015

Makaron ryżowy z wołowiną, warzywami, kiełkami, chili oraz orzeszkami



składniki, 2 porcje:

 1/2 opakowania makaronu ryżowego (2 mm, około 150g) 
 1-2 suszone ostre papryczki 
 1/2 brokuła
 1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki żółtej  garść świeżych kiełków 
 szczypiorek do posypania
 3 cebulki dymki 2 łyżeczki sezamu
 3 drobno posiekane ząbki czosnku
 mały starty kawałek imbiru 
 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 
 1-2 łyżeczki brązowego cukru
 1 łyżka oleju 
 4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie: 

 Mięso pokroić na cieniutkie plasterki. paprykę pokroić wzdłuż, cebulkę posiekać. 
 brokuła ugotować al dente. 
 Na patelni podsmażyć na oleju paprykę, dodać czosnek cebulkę oraz pokruszone suszone papryczki, podsmażać aż cebulka się zeszkli. Dodać mięso, imbir i sezam, podsmażać aż zmięknie, dodać brokuła.
 Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
 W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, wlać mieszankę na patelnię i całość dusić przez chwilę na mniejszym ogniu. Dodać makaron oraz kiełki, wymieszać wszystko. 
 podawać posypane szczypiorkiem oraz orzeszkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz