składniki, 2 porcje:
• 1/2 opakowania makaronu ryżowego (2 mm, około 150g)
• 1-2 suszone ostre papryczki
• 1/2 brokuła
• 1/2 papryki czerwonej • 1/2 papryki żółtej • garść świeżych kiełków
• szczypiorek do posypania
• 3 cebulki dymki• 2 łyżeczki sezamu
• 3 drobno posiekane ząbki czosnku
• mały starty kawałek imbiru
• 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
• 1-2 łyżeczki brązowego cukru
• 1 łyżka oleju
• 4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
• Mięso pokroić na cieniutkie plasterki. paprykę pokroić wzdłuż, cebulkę posiekać.
• brokuła ugotować al dente.
• Na patelni podsmażyć na oleju paprykę, dodać czosnek cebulkę oraz pokruszone suszone papryczki, podsmażać aż cebulka się zeszkli. Dodać mięso, imbir i sezam, podsmażać aż zmięknie, dodać brokuła.
• Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
• W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, wlać mieszankę na patelnię i całość dusić przez chwilę na mniejszym ogniu. Dodać makaron oraz kiełki, wymieszać wszystko.
• podawać posypane szczypiorkiem oraz orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz