piątek, 10 kwietnia 2015

Krewetki na maśle z ziołami i sałatką z kozim serem



Składniki, 2 porcje:

 1 opakowanie dużych krewetek gotowanych
 2 łyżki masła
 2 ząbki czosnku (posiekanego w cienkie plasterki)
 1 łyżeczka świeżego tymianku (listków bez łodyżki)
 ok 0,10 kg sera rolady koziej 
 1/2 opakowania mix'u sałat lub roszponki (około (0,10 kg)
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 2 łyżki soku z cytryny 
 4 łyżki żurawiny (do mięs)
 Kilka pomidorków koktajlowych
 Sól i pieprz do smaku 
 Tarty parmezan do posypania sałatki

Przygotowanie:

 Ser kozi pokroić w plasterki około 1 cm, następnie rozgrzać patelnię (bez tłuszczu), położyć na niej plastry rolady podsmażyć z dwóch stron około 4-5 min (aż delikatnie zrumieni się), zdjąć z patelni.
 Na talerzykach ułożyć sałatę, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki dodać do sałaty. 
W szklance wymieszać oliwę, sok z cytryny oraz musztardę, polać sosem sałatę. 
 Na sałatę położyć żurawinę a następnie, ułożyć podsmażony kozi ser (nie może być ciepły ponieważ sałata "oklapnie", jeśli jest ciepły połóżmy go obok). Posypać odrobiną parmezanu, można również doprawić solą oraz pieprzem do smaku. 
 Krewetki rozmrozić odsączyć z wody jeśli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzać połowę masła, wrzucić krewetki wraz z czosnkiem i tymiankiem, podsmażać z każdej strony około 2-3 min aż uzyskają złotawą barwę. Na koniec dodać resztę masła, krewetki ułożyć na talerzach z sałatą. 







1 komentarz: