piątek, 10 kwietnia 2015
Krewetki na maśle z ziołami i sałatką z kozim serem
Składniki, 2 porcje:
• 1 opakowanie dużych krewetek gotowanych
• 2 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku (posiekanego w cienkie plasterki)
• 1 łyżeczka świeżego tymianku (listków bez łodyżki)
• ok 0,10 kg sera rolady koziej
• 1/2 opakowania mix'u sałat lub roszponki (około (0,10 kg)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka musztardy francuskiej
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki żurawiny (do mięs)
• Kilka pomidorków koktajlowych
• Sól i pieprz do smaku
• Tarty parmezan do posypania sałatki
Przygotowanie:
• Ser kozi pokroić w plasterki około 1 cm, następnie rozgrzać patelnię (bez tłuszczu), położyć na niej plastry rolady podsmażyć z dwóch stron około 4-5 min (aż delikatnie zrumieni się), zdjąć z patelni.
• Na talerzykach ułożyć sałatę, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki dodać do sałaty.
W szklance wymieszać oliwę, sok z cytryny oraz musztardę, polać sosem sałatę.
• Na sałatę położyć żurawinę a następnie, ułożyć podsmażony kozi ser (nie może być ciepły ponieważ sałata "oklapnie", jeśli jest ciepły połóżmy go obok). Posypać odrobiną parmezanu, można również doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
• Krewetki rozmrozić odsączyć z wody jeśli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzać połowę masła, wrzucić krewetki wraz z czosnkiem i tymiankiem, podsmażać z każdej strony około 2-3 min aż uzyskają złotawą barwę. Na koniec dodać resztę masła, krewetki ułożyć na talerzach z sałatą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
piękne! aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń