poniedziałek, 14 marca 2016

Szakszuka czyli jajka sadzone w pomidorach



Składniki, 2 porcje: 

 2 pomidory
 2 jajka (L)
 2 łyżeczki oliwy
 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
 przyprawy do smaku: chili, sól, pieprz, bazylia suszona
 1 garść świeżych listków bazylii 
 1/2 kulki mozzarelli 

Przygotowanie:

 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć część miąższu z pestkami, pozostałą część pokroić w kosteczkę. 
 Rozgrzać średniej wielkości patelnię, wlać oliwę, dodać czosnek wraz z suszoną bazylią, podsmażać 2-3 minuty aż czosnek zarumieni się. Dodać pomidory wraz z pozostałymi przyprawami, smażyć kilka minut. 
 Wbić jajka, ułożyć kawałeczki mozzarelli, przykryć pokrywką i dusić do czasu aż białka zetną się a żółtka pozostaną płynne. 




2 komentarze:

  1. Pani Zosiu, proszę pozdrowić Panią Sławę i Pana Antoniego od Agnieszki i Eli z wycieczki na Korculę :)
    Ps. Bardzo apetyczny blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze śniadanie pod słońcem.

    OdpowiedzUsuń