poniedziałek, 14 marca 2016
Szakszuka czyli jajka sadzone w pomidorach
Składniki, 2 porcje:
• 2 pomidory
• 2 jajka (L)
• 2 łyżeczki oliwy
• 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
• przyprawy do smaku: chili, sól, pieprz, bazylia suszona
• 1 garść świeżych listków bazylii
• 1/2 kulki mozzarelli
Przygotowanie:
• Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć część miąższu z pestkami, pozostałą część pokroić w kosteczkę.
• Rozgrzać średniej wielkości patelnię, wlać oliwę, dodać czosnek wraz z suszoną bazylią, podsmażać 2-3 minuty aż czosnek zarumieni się. Dodać pomidory wraz z pozostałymi przyprawami, smażyć kilka minut.
• Wbić jajka, ułożyć kawałeczki mozzarelli, przykryć pokrywką i dusić do czasu aż białka zetną się a żółtka pozostaną płynne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pani Zosiu, proszę pozdrowić Panią Sławę i Pana Antoniego od Agnieszki i Eli z wycieczki na Korculę :)
OdpowiedzUsuńPs. Bardzo apetyczny blog
Najlepsze śniadanie pod słońcem.
OdpowiedzUsuń