poniedziałek, 19 września 2016
Pancakes z borówkami
Składniki, 2 porcje:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 jajko (typ "0")
• 3/4 szklanki mleka
• około 30-40 g roztopionego masła
• 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki cukru (do smaku)
• 1 szczypta soli
• garść borówek
• kilka listków świeżej mięty
• syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
• Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
• Połączyć jajko z masłem oraz mlekiem. Cały czas mieszając dodawać stopniowo do suchych składników, do momentu uzyskania gładkiego ciasta na pancakes (ma być odrobinę gęstsza niż zwykłe ciasto na naleśniki).
• Smażyć z obu stron na złoty kolor, bez dodatku tłuszczu, na nie za dużym ogniu- placuszki muszą wyrosnąć.
• Podawać np. ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miętą itp.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz