poniedziałek, 19 września 2016

Pancakes z borówkami



Składniki, 2 porcje: 

 1 szklanka mąki pszennej 
 1 jajko (typ "0")
 3/4 szklanki mleka
 około 30-40 g roztopionego masła
 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2-3 łyżki cukru (do smaku)
 1 szczypta soli 
 garść borówek
 kilka listków świeżej mięty
 syrop klonowy do polania


Przygotowanie: 

 Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszać. 
 Połączyć jajko z masłem oraz mlekiem. Cały czas mieszając dodawać stopniowo do suchych składników, do momentu uzyskania gładkiego ciasta na pancakes (ma być odrobinę gęstsza niż zwykłe ciasto na naleśniki).
 Smażyć z obu stron na złoty kolor, bez dodatku tłuszczu, na nie za dużym ogniu- placuszki muszą wyrosnąć.
 Podawać np. ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miętą itp. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz