niedziela, 22 września 2013
Carpaccio wołowe z rukolą, kaparami, marynowanym pieprzem oraz parmezanem
Składniki, 2 porcje:
• 0,05 kg mięsa wołowego na carpaccio (pokrojonego na bardzo cieniutkie plasterki*)
• kilka ziarenek marynowanego pieprzu
• kapary marynowane
• parmezan pokrojony na cieniutkie plasterki (do posypania)
• 6 pomidorków koktajlowych
• garść rukoli
• odrobina soku z 1/2 cytryny
• świeżo mielony pieprz i sól oraz oliwa z oliwek do polania
Przygotowanie:
• Plastry mięsa układamy na talerzach, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, dodajemy kolejno rukolę, marynowany pieprz oraz kapary, pomidorki oraz parmezan.
• Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, polewamy oliwą.
• Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.
*Jeśli mamy polędwicę wołową nie pokrojoną na plastry, tylko w kawałku, możemy sami pokroić ją. Najlepiej gdy mięso jest zamrożone, ponieważ tylko wtedy jesteśmy w stanie pokroić ją na bardzo cienkie plastry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kolorowo i apetycznie podane carpaccio wołowe.
OdpowiedzUsuń