poniedziałek, 30 września 2013

Penne z kurczakiem, chili, szpinakiem i parmezanem



Składniki, 2 porcje:

• 500 g piersi z kurczaka
• 200 g makaronu penne
• 200 g szpinaku (jeśli używamy mrożonego to najlepszy jest nie posiekany)
• 1 średnio ostra papryczka chili
• 2 łyżki masła
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżka mąki 
• sól i pieprz 
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka tartego parmezanu

Przygotowanie:

• Nastawiamy w garnku osoloną wodę z odrobiną oliwy. Na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy al dente, według wskazówek z opakowania.
• Usuwamy wszystkie pestki z papryczki, kroimy ją na drobne kawałeczki. Czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
• Czosnek wraz z papryczką delikatni podsmażamy na maśle, dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Całość smażymy jeszcze chwilę. Wszystko ściągamy z patelni i odstawiamy na bok.
• Kurczaka obieramy, kroimy w kostkę (około 2x2 cm). Panierujemy w mące, wymieszanej z papryką, solą oraz pieprzem. Kurczaka podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak z chili oraz czosnkiem. Całość smażymy jeszcze chwilę, uważając aby kurczak nie stał się za suchy. 
• Dodajemy wcześniej ugotowany i odcedzony makaron, podsmażamy chwilę całość, dodajemy parmezan i podajemy. 




2 komentarze: