piątek, 11 października 2013

Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami, mozzarellą i pesto w szynce parmeńskiej


Składniki, 2 porcje:

• 500 g piersi z kurczaka
• 1 łyżka czerwonego pesto 
• 4-5 suszonych pomidorów
• 50 g mozzarelli
• 6 plasterków szynki parmeńskiej 
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 3 ząbki marynowanego czosnku

można podawać z puree z tego przepisu  

Przygotowanie:

• Usuwamy z mięsa tłuszcz oraz kostki jeśli są, mięso kroimy na około 6 plastrów. 
• Ser żółty oraz kawałki pomidorów suszonych kroimy w słupki (mniej więcej 4 cm wysokości). Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.
• Faszerujemy każdy kawałek mięsa kolejno: najpierw smarujemy środek pesto, następnie układamy po 2 kawałeczki sera, 2 kawałki pomidorów, kilka kawałków czosnku, dodajemy sól i pieprz do smaku. 
• Kurczaka zawijamy w roladki, owijamy szynką i spinamy wykałaczkami. 
• piekarnik nagrzewamy do 200 C, do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. 
• Mięso pieczemy około 30 minut. 
• usuwamy wykałaczki, podajemy na ciepło od razu po upieczeniu. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz