piątek, 11 października 2013
Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami, mozzarellą i pesto w szynce parmeńskiej
Składniki, 2 porcje:
• 500 g piersi z kurczaka
• 1 łyżka czerwonego pesto
• 4-5 suszonych pomidorów
• 50 g mozzarelli
• 6 plasterków szynki parmeńskiej
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 3 ząbki marynowanego czosnku
można podawać z puree z tego przepisu
Przygotowanie:
• Usuwamy z mięsa tłuszcz oraz kostki jeśli są, mięso kroimy na około 6 plastrów.
• Ser żółty oraz kawałki pomidorów suszonych kroimy w słupki (mniej więcej 4 cm wysokości). Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.
• Faszerujemy każdy kawałek mięsa kolejno: najpierw smarujemy środek pesto, następnie układamy po 2 kawałeczki sera, 2 kawałki pomidorów, kilka kawałków czosnku, dodajemy sól i pieprz do smaku.
• Kurczaka zawijamy w roladki, owijamy szynką i spinamy wykałaczkami.
• piekarnik nagrzewamy do 200 C, do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka.
• Mięso pieczemy około 30 minut.
• usuwamy wykałaczki, podajemy na ciepło od razu po upieczeniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz