Składniki, 2 porcje:
• 1/2 bagietki
• 1 dojrzały pomidor
• garść listków bazylii
• 2 ząbki posiekanego czosnku
• 2 łyżeczki zielonego pesto
• łyżka oliwy z oliwek
• 150 g tartego żółtego sera (użyłam mozarelli)
• kilka drobno pokrojonych kaparów
• 1 cebula szalotka drobno posiekana
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bagietkę pokroić, każdą kromkę posmarować z jednej strony oliwą z oliwek oraz odrobiną pesto. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i włożyć do miski. Bazylię posiekać, włożyć do miski z pomidorami, dodać cebulę czosnek oraz kapary. Zalać odrobiną oliwy, doprawić solą oraz pieprzem.
• Nałożyć pomidory wraz z dodatkami na bagietki, posypać żółtym serem.
• Wstawić do piekarnika na dosłownie kila minut (aż ser stopi się)
• podawać zaraz po upieczeniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz