poniedziałek, 4 listopada 2013
Roladki z łososia z balsamicznym musem truskawkowo-imbirowym z chili
składniki, 2 porcje:
• 400 g fileta z łososia
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 2 łyżki mąki
• świeżo mielony pierz oraz sól do smaku
sos:
• 400 g truskawek
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1/2 łyżeczka chili
• 5 łyżek czerwonego octu
• 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
• 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
• Sos: Truskawki umyć usunąć szypułki, zalać odrobiną wody, dodać imbir oraz chili i dusić do momentu aż zmiękną. Sos przetrzeć przez sitko, dodać wino, syrop klonowy oraz ocet, dusić na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
• Obrać łososia, odkroić skórę, pokroić na plastry grubości około 1 cm.
• Na płaskim talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól oraz pieprz.
• Łososia panierować w mieszance, następnie uformować roladkę i zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce.
• Wstawić do piekarnika i piec około 12-15 min.
• Można podawać z gotowanymi warzywami np. brokułami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda fantastycznie! Koniecznie musze kiedyś spróbwać takiego połączenia smakowego.
OdpowiedzUsuń