piątek, 15 listopada 2013

Wątróbka na prażonej cebulce z winnym sosem z wędzonych śliwek oraz brusznicami



Składniki, 2 porcje:

• 0,5 kg wątróbki drobiowej
• 1 duża cebula
• 2 łyżki brusznic 
• mąka do opanierowania wątróbki
• 2 łyżki masła

sos:
• 100 g wędzonych śliwek
• pół kieliszka czerwonego wina wytrawnego
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka dobrego octu winnego
• 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

• Połowę śliwek włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem, pozostawić najlepiej na około 1h. 
• Wątróbkę umyć i obrać, opanierować w mące. 
• Namoczone śliwki przełożyć do rondelka wraz z pozostałą wodą, dusić do momentu aż będą miękkie, dodać imbir, goździki, oraz ocet. Całość zmiksować blenderem na gładką masę, dodać wino i dusić do momentu aż sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
• Cebulę pokroić, na krążki, zeszklić na maśle. Dodać śliwki i podsmażać całość jeszcze około 3 min.
• Na 2 patelni usmażyć wątróbkę. 
• Przełożyć na patelnię cebulę wraz ze śliwkami, ułożyć na niej wątróbkę, polać sosem oraz dodać brusznice. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz