Składniki, 2 porcje:
• 0,5 kg wątróbki drobiowej
• 1 duża cebula
• 2 łyżki brusznic
• mąka do opanierowania wątróbki
• 2 łyżki masła
sos:
• 100 g wędzonych śliwek
• pół kieliszka czerwonego wina wytrawnego
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżka dobrego octu winnego
• 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
• Połowę śliwek włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem, pozostawić najlepiej na około 1h.
• Wątróbkę umyć i obrać, opanierować w mące.
• Namoczone śliwki przełożyć do rondelka wraz z pozostałą wodą, dusić do momentu aż będą miękkie, dodać imbir, goździki, oraz ocet. Całość zmiksować blenderem na gładką masę, dodać wino i dusić do momentu aż sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
• Cebulę pokroić, na krążki, zeszklić na maśle. Dodać śliwki i podsmażać całość jeszcze około 3 min.
• Na 2 patelni usmażyć wątróbkę.
• Przełożyć na patelnię cebulę wraz ze śliwkami, ułożyć na niej wątróbkę, polać sosem oraz dodać brusznice.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz