środa, 27 listopada 2013

Łosoś w papilotach z duszonymi porami cebulką, ziołami, winem oraz sosem czosnkowym.



Składniki, 2 porcje:

• 200 gr łososia (filet)
• pęczek zielonej cebulki (będzie potrzebna zielona oraz biała część)
• 1/2 cebuli
• 1 por (biała i jasno lielona część)
• sól
• świeżo milony pieprz
• mieszanka ziół: tymianek, kolendra, gałka muszkatułowa, papryka (dobieramy tk aby uzyskać w sumie około łyżeczkę przypraw)
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1/3 kieliszka białego wytrawnego wina
• 2 ząbki czosnku 
• 100 ml śmietanki kremówki 
• cytryna so podania

sos czosnkowy:
• 3 łyżki majonezu
• 2 ząbki czosnku
• 150 g gęstego jogurtu naturalnego
• zioła (tymianek, oregano, bazylia) wg uznania
• pieprz i sól do smaku 

Przygotowanie:

• Pora myjemy przekrawamy wzdłuż (tylko biała i jasnozieloną część), kroimy na plasterki. czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oliwy: pora, 2 ząbki czosnku oraz cebulę przez około 5 min, dodajemy sól, pieprz oraz wino. Dusimy do momentu aż por będzie miękki.
• Łososia myjemy, obieramy ze skóry, dzielimy na porcje, opruszamy ziołami, solą oraz pieprzem.
• Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
• Kawałek foli aluminiowej polewamy odrobiną oliwy, układamy łososia, następnie pory oraz posiekaną zieloną cebulkę (wraz z białą częścią). Całość polewamy 2 łyżkami śmietanki kremówki. 
• Folię nawijamy tworząc dzwonek. Łososia pieczemy przez 14 minut.
• Sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, majonezem, ziołami, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 





2 komentarze:

  1. Musi być bardzo smaczny! Robiłam kiedyś podobnie :) P.S. Pięknie podany! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszny polecam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń