• 6 dużych pieczarek
• 2 łyżeczki pasty z czarnych oliwek
• kilka pokrojonych w kosteczkę czarnych oliwek
• 4 łyżki śmietanki kremówki (30%)
• 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
• 1 cebulka szalotka
• 2 łyżki tartego parmezanu
• sól i pieprz do smaku
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
• Pieczarki umyć, odkroić nóżki, łebki wydrążyć łyżeczką z "miękkiej" części. Nóżki wraz z wydrążoną częścią pieczarek drobno posiekać.
• Cebulkę pokroić w kostkę.
• Na Patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę oraz posiekane pieczarki. Smażyć około 5 minut.
Dodać tymianek, pastę z oliwek, oliwki, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem, dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać całość.
• Kapelusze pieczarek ułożyć na blaszce do pieczenia, wypełnić farszem. Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Po tym czasie posypać je serem i piec przez kolejne 10 minut.
Bardzo ciekawa wegetariańska przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń