piątek, 20 września 2013
Domowe powidło śliwkowe z gruszką, cynamonem i imbirem
Składniki, 5 małych słoiczków:
• 2 kg dojrzałych śliwek Węgierek
• 1 łyżka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru lub mały drobno posiekany, świeży kawałek
• 2 gruszki
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki miodu lub cukru
przygotowanie:
• Śliwki drylujemy, kroimy na połówki (większe możemy pokroić na ćwiartki). Wkładamy do dużej patelni, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy około 1/3 szklanki wody oraz sok z cytryny.
• Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w kosteczkę (około 1x1 cm).
• Dusimy na małym ogniu około 1 godzinę. Jak śliwki zaczną rozpadać się dodajemy cynamon, imbir oraz gruszki. Dusimy do czasu aż powidło ściemnieje i zacznie mieć gładką konsystencję.
Możemy dusić powidło np. 2 dni pod rząd po 3h.
• Słoiki na powidło myjemy oraz zalewamy wrzątkiem. Wylewamy wodę, do słoików wkładamy gotowe, gorące powidło, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy najlepiej na całą słoiki odwrócone spodem do góry (stawiamy je na zakrętkach).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz