piątek, 20 września 2013

Domowe powidło śliwkowe z gruszką, cynamonem i imbirem



Składniki, 5 małych słoiczków:

• 2 kg dojrzałych śliwek Węgierek
• 1 łyżka cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru lub mały drobno posiekany, świeży kawałek 
• 2 gruszki 
• sok z 1/2 cytryny
• 2 łyżki miodu lub cukru 

przygotowanie:

• Śliwki drylujemy, kroimy na połówki (większe możemy pokroić na ćwiartki). Wkładamy do dużej patelni, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy około 1/3 szklanki wody oraz sok z cytryny.
• Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy ogryzki i kroimy w kosteczkę (około 1x1 cm).
• Dusimy na małym ogniu około 1 godzinę. Jak śliwki zaczną rozpadać się dodajemy cynamon, imbir oraz gruszki. Dusimy do czasu aż powidło ściemnieje i zacznie mieć gładką konsystencję.
Możemy dusić powidło np. 2 dni pod rząd po 3h. 
• Słoiki na powidło myjemy oraz zalewamy wrzątkiem. Wylewamy wodę, do słoików wkładamy gotowe, gorące powidło, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy najlepiej na całą słoiki odwrócone spodem do góry (stawiamy je na zakrętkach).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz