czwartek, 12 grudnia 2013

Quiche z dynią, podgrzybkami, mozzarellą na serowym kruchym cieście



składniki, 8 porcji:

Farsz:
• 300 g upieczonej dyni (około 2 kg surowej)
• 400 g grzybów (podgrzybki, borowiki lub maślaki)
• 200 g żółtej mozzarelli
• 1/2 łyżeczki chili
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 50 ml śmietanki kremówki (30%)
• zioła: tymianek, oregano, prowansalskie 
• 6 jajek
• sól i pieprz do smaku 

kruchy serowy spód:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g tartego parmezanu
• 150 g schłodzonego masła
• szczypta soli oraz pieprzu
• 1 jako

Przygotowanie:

kruchy spód:
• Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę masło, wymieszać. Z mąki uformować okrąg, w środek wbić jajko, posypać solą oraz pieprzem. Zasypać jajko mąką (od zewnątrz okręgu ku środkowi). Szybko zagnieść ciasto, wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki połączą się, jeśli ciasto będzie za suce i będzie kruszyć się można dodać odrobinę wody.
• Ciasto owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na minimum 1 h.
• Dynię pokroić na mniejsze kawałki, wyjąć pestki oraz włóknisty miąsz, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec przez około 45 min. 
• Podczas pieczenia dyni przygotować grzyby. Dokładnie opłukać, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Podzielić na 2 części (1 nieco większą od 2), większą wyłożyć na folię aluminiową. 
• Wyjąć grzyby oraz dynię, miąsz oddzielić od skórki, pokroić w kostkę około (2x2 cm)
• Po około 20 minutach pieczenia dyni dołożyć do piekarnika 1 większą część grzybów. Piec razem dynię z grzybami do końca. 
• Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż foremka do ciasta (foremka 26cm). Wyłożyć dno oraz boki foremki ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 25 min. 
• Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, zioła, paprykę, mniejszą część grzybów, ser pokrojony w drobną kosteczkę, doprawić solą oraz pieprzem. 
• Farsz wyłożyć na upieczony spód, wstawić do piekarnika piec przez około 45 minut, po tym czasie wyłożyć na górę quiche, 2 wcześniej upieczoną część grzybów., piec jeszcze przez około 20-25 min aż ciasto farsz lekko zrumieni się. 





1 komentarz:

  1. Ale to musi być wspaniałe ! Już wyobrażam sobie ten ciągnący się ser <3

    OdpowiedzUsuń