środa, 4 grudnia 2013

zapiekane pieczarki z kremowym farszem z oliwek, cebulki oraz tymianku



Składniki, 2 porcje:

• 6 dużych pieczarek
• 2 łyżeczki pasty z czarnych oliwek
• kilka pokrojonych w kosteczkę czarnych oliwek
• 4 łyżki śmietanki kremówki (30%)
• 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
• 1 cebulka szalotka
• 2 łyżki tartego parmezanu 
• sól i pieprz do smaku 
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Przygotowanie:

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
• Pieczarki umyć, odkroić nóżki, łebki wydrążyć łyżeczką z "miękkiej" części. Nóżki wraz z wydrążoną częścią pieczarek drobno posiekać. 
• Cebulkę pokroić w kostkę. 
• Na Patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę oraz posiekane pieczarki. Smażyć około 5 minut. 
Dodać tymianek, pastę z oliwek, oliwki, sos sojowy, doprawić solą oraz pieprzem, dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać całość. 
• Kapelusze pieczarek ułożyć na blaszce do pieczenia, wypełnić farszem. Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Po tym czasie posypać je serem i piec przez kolejne 10 minut. 







1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa wegetariańska przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń