czwartek, 13 lutego 2014

szybkie penne z sosem pomidorowym z pesto parmezanem oraz ziołami




Składniki, 2 porcje:

• 1 puszka krojonych pomidorów (najlepiej z czosnkiem)
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1,5 łyżeczki pesto (czerwonego)
• 2 łyżki parmezanu
• 1 łyżka oliwy z oliwek 
• 200 g makaronu penne (możemy zastąpić go innym np. spaghetti)

Przygotowanie:

• Na dnie rondelka rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, wrzucamy na gorącą oliwę. smażymy około 1 minutę, nie można go za bardzo zrumienić ponieważ stanie się gorzki. 
• Do czosnku dodajemy pomidory, zioła oraz pesto. Całość dusimy na małym ogniu.
• W 2 garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (wg opisu na opakowaniu).
• Odlewamy wodę z makaronu, zostawiając odrobinę na dnie. Dodajemy sos pomidorowy, kilka razy mieszamy, następnie parmezan. Całość dusimy około 3 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz