czwartek, 20 marca 2014

Krem paprykowo- pomidorowy z chili, bazylią oraz mozzarellą



Składniki, 2 porcje:

• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 czerwona papryka
• garść listków świeżej bazylii 
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
• szczypta płatków chili 
• 20 dag żółtej mozzarelli (pokrojonej w drobną kosteczkę) 
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• Sól i pieprz
• 1 kostka rosołowa (najlepiej domowa)

• Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, paprykę myjemy, wyciągamy gniazda wraz z pestkami, kroimy na 8 części, następnie wkładamy do piekarnika na 15 min.
• Czosnek obieramy, drobno siekamy. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy pomidory, kostkę rosołową, chili oraz zioła prowansalskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie dusimy na małym ogniu.
• Paprykę wyciągamy, wkładamy go garnka z pomidorami. Całość dusimy 15 min. 
• Bazylię drobno siekamy, dodajemy do kremu. Całość miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
• Krem przekładam do miseczek, posypujemy mozzarellą oraz dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii. 






5 komentarzy:

  1. uwielbiam kremy na bazie pomidorów i bazylii!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Zofio, znalazłem ten przepis przypadkowo i powiem szczerze jak dla mnie najlepszy z najlepszych. Zanadto często używam w tym daniu przecieru Pomidori, bo jest zawsze świeży, aromatyczny i gęsty, w porównaniu z pomidorami świeżymi dostępny okrągły rok :) A tak na poważnie przepis cudny i będę go polecał innym, pozdrawiam :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry kremik. Przepis ten zagościł u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy dodać bulion do warzyw? albo na odwrot - warzywa do bulionu? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń