czwartek, 15 maja 2014

Łosoś zapiekany na zielonych szparagach z sezamem oraz cebulką dymką


Składniki, 2 porcje:

• 300 g filetu z łososia
• 2 cebulki dymki
• około 8 szparag zielonych
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki sezamu
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• sól, pieprz do smaku 

• Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. 
• Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde końcówki (około 1/4- 1/3 wysokości szparagi). Kroimy na kawałki szerokości fileta z łososia, główki odkrawamy i odkładamy. 
• Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy łodyżki przez około 10 min. Ściągamy je z patelni i podsmażamy główki przez około 5 min. Ściągamy z patelni. 
• Cebulkę dymkę kroimy w drobne piórka, wrzucamy na patelnię, dodajemy 1 łyżkę masła, os sojowy oraz sezam. Podsmażamy całość około 5 min. 
• Filet z łososia kroimy na 3-4 kawałki.
• Na folii aluminiowej kolejno układamy szparagi (tylko łodyżki, główki zostawiamy do ozdobienia talerz przed podaniem), cebulkę wraz z sezamem oraz kawałki fileta z łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 
• Całość wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz