wtorek, 8 marca 2016

Łosoś w pistacjach z gnocchi w sosie serowym ze szpinakiem


Składniki, 2 porcje:

 300g Filetu z łososia 

Marynata:

 4 łyżki białego wina 
 Sok z połowy cytryny
 Szczypta soli i pieprzu
 1 łyżeczka miodu

Panierka:

 Duża garść obranych pistacji
 1 łyżeczka zielonego pesto
 1 łyżka oliwy
 1 ząbek czosnku 

Gnocchi:

 1/2 kilograma starych ziemniaków (sypkich tzw.mącznych)
 80g mąki pszennej
 1 jajko
 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Sos serowy:

 100g sera cheddar
 100g sera gruyere 
 50g sera parmezan
 250 ml śmietanki 30%
 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 
 3 garście liści szpinaku 

Przygotowanie 

 Łososia podzielić na 2 porcje, zalać marynatą (najlepiej w płaskim naczyniu żaroodpornym), włożyć do lodówki, na czas przygotowywania pozostałych składników raz na czas polewając górną część marynatą.
 Ziemniaki opłukać, zalać wodą i gotować około 40 min. Gdy będą gotowe jeszcze ciepłe obrać ze skórek, włożyć do garnka i rozetrzeć praską na gładką masę. Wyłożyć na stolnicę, dodać pieprz oraz przesianą mąkę, zrobić dołek i wbić do niego jajko. Całość szybko zagniatać do wymieszania wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać jeszcze mąkę. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, następnie zrobić z nich walce i pokroić nożem na kawałeczki 2-3 cm. Poszczególne gnocchi można delikatnie nagnieść widelcem aby powstały "rowki" które będą zbierać sos. Odłożyć na deskę oprószoną mąką i Przykryć ściereczką.  
 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pistacje przełożyć do pojemnika blendera, dodać wszystkie pozostałe składniki i delikatnie posiekać. Łososia położyć płaską częścią do dołu w naczyniu (nie wylewać marynaty), wypukłą część pokryć panierką. Wstawić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie zacząć robić sos serowy.
 Wszystkie sery zetrzeć na tarce, ze średnimi oczkami. Szpinak blanszować: włożyć na sitko i przelać wrzątkiem (1-1,5 l) następnie zimną wodą. Odsączyć z wody, przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze porcje. Do rondelka wlać śmietankę, gdy będzie gorąca, wrzucać partiami sery, cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy oraz szpinak, wymieszać całość i pozostawić na małym ogniu do czasu upieczenia łososia. 
 W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić gnocchi i gotować około 3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię. 
 Na talerze wyłożyć gnocchi, polać sosem, następnie ułożyć kawałki łososia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz