składniki, 3 porcje
• 200 g mięsa wołowego na tatara
• 2 ogórki konserwowe
• 1 puszka sardynek w oleju
• 1 mała cebula
• 2 łyżki maggi
• sól
• świeżo mielony pieprz
• 2 łyżeczki masła
• 3 żółtka
• 3 łyżeczki musztardy francuskiej
• 3 łyżeczki musztardy dijon
opcjonalnie:
• 5 marynowanych grzybków (najepsze są opieńki oraz borowiki)
• 5 kaparów
Przygotowanie
• Mięso podzielić na porcje, uformować kuliki, ułożyć na środku talerzyków, zrobić wgłębienia, wbić w nie żółtko, polać maggi oraz doprawić solą i pieprzem.
• Posiekać drobno wzystkie składniki (cebulę, ogórki, grzybki oraz kapary). Sardynki obrać (wyciągnąć kręgosłupy oraz usunąć skórę), rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki ułożyć porcjami dookoła mięsa, wraz z musztardą. Masło podzielić na kawałeczki, ułożyć obok pozostałych składników.
• Podawać świeżo po zrobieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz