czwartek, 22 sierpnia 2013

Brzoskwiniowo-jabłkowe tartaletki



składniki, 8 tartaletek:

Kruche ciasto:

• 250 g maki (pszennej tortowej)
• 150 g masla, schłodzonego
• 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
• 1 jajko

Wypełnienie:

• 0,5 kg dojrzałych brzoskwiń
• 0,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)
• sok z 1 Cytryny
• 100 g cukru
• 3 łyżki maki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

• Ciasto kruche: make przesiać na stolnicę LuB blat kuchenny. Zrobic w niej wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, cukier oraz wbić jajko. Zagarniać palcami czynienia Śródka, rozcierając JA palcami z masłem, szybko łączyć składniki w kule. Ciasto jeszcze przez chwile wyrabiać, az bedzie Gładkie. Ciasta NIE Wolno długo wyrabiać. Podzielić na 2 CZĘŚCI (1 odrobinę większa niz Druga. Włożyć zrobić Lodówki na godzinę.
• Wypełnienie: brzoskwinie sparzyć, obrać ZE Skorek, obrać jabłka, WSZYSTKIE Owoce pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z Cytryny, cukrem, mąka ziemniaczana i cynamonem, odstawić.
• Wyjąć większą czesc ciasta, JA i rozwałkować na posypanej maka stolnicy LuB na papierze zrobić pieczenia, na placki o średnicy nieco większej niz średnica foremek. Przenieść je zrobić foremek. Ciastem wyłożyć DNO i boki foremek.
• Piekarnik nagrzać zrobić 180 C.
• Wyjąć Druga czesc ciasta, rozwałkować na placki wielkości foremek, i pokroić w paseczki.
• Owoce wraz z sokiem rozłożyć zrobić foremek. Ułożyć w kratkę paseczki z ciasta kruchego.

• Tartaletki wstawić zrób nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 30 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz