środa, 21 sierpnia 2013

Tarta z łososiem szpinakiem, beszamelem posypana wiórkami pomidorowymi



Składniki, 8 porcji:

Kruche ciasto:

• 125 g mąki (pszennej tortowej)
• 75 g masła, schłodzonego
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 jajko

Farsz do tarty:

• 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
• 400 g filetów z łososia
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki tartego Parmezanu
• sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz

Sos:

• 50 g masła
• 50 g mąki (5 łyżek)
• 500 ml mleka
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
• 1 jajko
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatułowej
•  sól i pieprz do smaku
• 2-3 łyżeczki wiórków z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

• Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny. Zrobić w niej wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem, szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiać, aż będzie gładkie. Ciasta nie wolno długo wyrabiać. Wożyć do lodówki na godzinę.
• Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy lub papierze do pieczenia na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
• Formę nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch wysypać suchą fasolę równomiernie po całej powierzchni tarty, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier lub folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
• Farsz: Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Połowę szpinaku włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić. To samo zrobić z drugą połową szpinaku. Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody, posiekać.
• Filety z łososia opłukać, odciąć skórę i pesetą wyjąć ości. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować, ugotować na parze (nie przesuszyć łososia, ma być soczysty i miękki).
Przygotować sos: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje.
• Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
• Piekarnik nagrzać do 190 stopni (standardowy program, grzanie góra i dół). Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem, pomidorami suszonymi i wstawić do nagrzanego piekarnika.
• Piec przez 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje.





1 komentarz:

  1. I love what you guys tend to be up too. This sort of clever work and coverage!
    Keep up the fantastic works guys I've added you guys to our
    blogroll.

    my website iherb.com

    OdpowiedzUsuń