środa, 21 sierpnia 2013

Cukinie faszerowane pikantnym mięsnym farszem ze świeżą kolendrą



Składniki, 3-4 porcje:

Farsz:

• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 cebula, pokrojona w kostkę
• 500 g mielonej wołowiny
• 4 ząbki posiekanego czosnku
• 1 marchewka
• 1/2 pęczka świeżej kolendry
• 1 por (będziemy używać tylko białej części)
• 1 puszka fasoli w zalewie
• 1 puszka obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• 1,5 łyżeczki przyprawy chilli w proszku
• 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Oraz:
• 4 duże cukinie (najlepsze są proste, nie przewracają się)
• tarty żółty ser do posypania najlepiej mozzarella

Przygotowanie:
• Piekarnik nagrzać do 200 C.
• Cukinie pokroić wzdłuż na połówki, wydrążyć pestki oraz miękką część łyżeczką.
• Wstawić do piekarnika na 15-20 min.
• Pokroić marchewkę oraz białą część pora w słupki (wysokości około 3-4 cm).
• Na patelnię wlać oliwę, wrzucić marchewkę, smażyć do czasu aż odrobinę zmięknie. Dodać cebulę oraz czosnek, podsmażyć. Stopniowo dodawać mięso, pora oraz przyprawy (chilli oraz suszone zioła).
• Gdy całe mięso będzie już usmażone, dodać pomidory w puszce wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę, posiekaną kolendrę, doprawić sosem sojowym.
• Dusić przez około 15-20 min.
• Obniżyć temperaturę piekarnika do 180 C.
• Cukinie napełnić farszem, posypać serem, wstawić ponownie do piekarnika na 25-30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz