środa, 21 sierpnia 2013

Zapiekany omlet z łososiem, szparagami i świeżymi ziołami


Składniki, 2 porcje:

• 8 białych szparag
• 1 opakowanie wędzonego łososia 150 g
• 4 jajka
• 2 łyżki śmietanki 18%
• 1 łyżka tartej mozzarelli
• 1 łyżka świeżych posiekanych ziół może być bazylia, tymianek, oregano, majeranek
• sól i pieprz
• 1 płaska łyżka mąki tortowej
• łyżeczka masła

Przygotowanie:

• Szparagi dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki (około 2-3 cm). Obrać pozostałą część (około 2/3 wysokości) obieraczką do ziemniaków. Pokroić na kawałki. Odłożyć na bok główki szparag. Zagotować wrzątek, wrzucić nóżki szparag na około 5 minut, dodać główki i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty.  Przelać zimną wodą i odcedzić na sitku.
• Do miski wbić jajka oraz śmietankę, dokładnie wymieszać mikserem albo ręcznie, dodać do smaku sól oraz pieprz (najlepiej świeżo mielony), ser, szparagi zioła oraz mąkę, wymieszać całość. Łososia pokroić na kawałeczki, dodać do masy.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z masą.
• Piec około 15-20 minut, do momentu aż masa całkowicie zetnie się.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz