środa, 30 października 2013

Zapiekane bruschetty ze świeżymi pomidorami, listkami bazylii i mozzarellą





Składniki, 2 porcje:

• 1/2 bagietki 
• 1 dojrzały pomidor
• garść listków bazylii 
• 2 ząbki posiekanego czosnku
• 2 łyżeczki zielonego pesto
• łyżka oliwy z oliwek 
• 150 g tartego żółtego sera (użyłam mozarelli)
• kilka drobno pokrojonych kaparów
• 1 cebula szalotka drobno posiekana
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bagietkę pokroić, każdą kromkę posmarować z jednej strony oliwą z oliwek oraz odrobiną pesto. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i włożyć do miski. Bazylię posiekać, włożyć do miski z pomidorami, dodać cebulę czosnek oraz kapary. Zalać odrobiną oliwy, doprawić solą oraz pieprzem.

• Nałożyć pomidory wraz z dodatkami na bagietki, posypać żółtym serem. 
• Wstawić do piekarnika na dosłownie kila minut (aż ser stopi się)
• podawać zaraz po upieczeniu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz