poniedziałek, 4 listopada 2013

Roladki z łososia z balsamicznym musem truskawkowo-imbirowym z chili



składniki, 2 porcje:

• 400 g fileta z łososia
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 2 łyżki mąki
• świeżo mielony pierz oraz sól do smaku 

sos:

• 400 g truskawek 
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1/2 łyżeczka chili
• 5 łyżek czerwonego octu 
• 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
• 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

• Sos: Truskawki umyć usunąć szypułki, zalać odrobiną wody, dodać imbir oraz chili i dusić do momentu aż zmiękną. Sos przetrzeć przez sitko, dodać wino, syrop klonowy oraz ocet, dusić na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. 
• Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
• Obrać łososia, odkroić skórę, pokroić na plastry grubości około 1 cm. 
• Na płaskim talerzu wymieszać mąkę, paprykę, sól oraz pieprz. 
• Łososia panierować w mieszance, następnie uformować roladkę i zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce. 
• Wstawić do piekarnika i piec około 12-15 min. 
• Można podawać z gotowanymi warzywami np. brokułami.




1 komentarz:

  1. Wygląda fantastycznie! Koniecznie musze kiedyś spróbwać takiego połączenia smakowego.

    OdpowiedzUsuń