czwartek, 12 grudnia 2013

Krem z porów z zielonym pesto i curry, czosnkiem, pastą oliwkową oraz mascarpone




Składniki, 4 porcje

• 2 pory
• 1 łyżka zielonego (bazyliowego) pesto
• 1 łyżeczka zielonego curry
• 3 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• 1 łyżeczka pasty z zielonych oliwek 
• 4 łyżeczki serka mascarpone
• 1 ziemniak
• zioła: prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano
• 1/2 łyżeczki imbiru
• łyżeczka masła
• 3 łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

• Pora obieramy, kroimy w mniejsze kawałki białe oraz jasno zielone części (około 2/3 całego pora). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, do wysokości porów. Obieramy ziemniaka kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka, całość delikatnie solimy, stawiany na większym ogniu (do momentu zawrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu).
• Obieramy czosnek oraz cebulkę, drobno siekamy, podsmażamy na maśle na patelni, przez około 4 minuty.
• Do porów dodajemy podsmażony czosnek z cebulą, zioła, pastę oliwkową, curry, pesto oraz imbir. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę oraz ser mascarpone.
• Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
• można podawać ze świeżymi listkami bazylii oraz grzankami. 




1 komentarz: