wtorek, 22 lipca 2014

Tort z musem z białej i mlecznej czekolady




Składniki:

Spód:
• 100 g masła
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• 2 łyżki kawy zbożowej lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 50 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 2 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 100 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• sok z 1/2 cytryny do nasączenia
• do dekoracji - kolorowa posypka

Mus z mlecznej czekolady:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki pełnej mlecznej czekolady
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 3 duże jajka
• 1 łyżka kakao
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
• do rozpuszczenia żelatyny:  80 ml wody
• 2 łyżeczki kandyzowanej pokrojonej w kosteczkę skórki pomarańczowej 

Mus z białej czekolady:
• 100 g masła
• 100 g połamanej na kostki białej czekolady
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 3 duże jajka
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 100 g (1/2 szklanki) cukru
do rozpuszczenia żelatyny:  80 ml wody

Przygotowanie: 

Spód:

Przygotować formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz kawę i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać czekoladę i mieszając roztopić. Masę ostudzić . Odłożyć 1/4 szklanki masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać, odstawić.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Skropić sokiem z cytryny.
Do odłożonej masy na polewę dodać powidła śliwkowe i wymieszać. Rozprowadzić po ostudzonym cieście.

Mus z mlecznej czekolady:

W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło razem z połamaną na kosteczki czekoladą. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić.
Wymieszać żółtka z kakao, dodać do ostudzonej, ale ciepłej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Rozpuścić żelatynę podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem wody i brandy (wody lub likieru). Ostudzić.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz ostudzoną żelatyną (można mikserem na minimalnych obrotach). Połowę masę wyłożyć na ostudzony spód, rozłożyć pokrojone w kosteczkę kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej, przykryć resztą musu i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny aż masa zastygnie.

Mus z białej czekolady:

W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło razem z połamaną na kosteczki czekoladą (masa może się rozwarstwiać). Ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić.
Do ostudzonej, ale lekko ciepłej czekolady dodać żółtka, skórkę z pomarańczy i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Rozpuścić żelatynę podgrzewając ją w rondelku z dodatkiem wody i likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy. Ostudzić. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz ostudzoną żelatyną (można mikserem na minimalnych obrotach).
Masę wylać na zastygniętą warstwę musu czekoladowego. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.
Udekorować kolorową posypką. Kroić gorącym nożem podgrzanym we wrzątku.




4 komentarze:

  1. Piękny ,nie lubię tych kropeczek do dekoracji ,topia się w cieple.

    OdpowiedzUsuń
  2. I te powidła w środku... bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda absolutnie fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda pięknie ale od zatrucia salmonellą mam uraz do surowych jaj :(

    OdpowiedzUsuń